De stoppen, ook wel zekeringen genoemd, zijn in de meterkast te vinden. Deze zorgen ervoor dat de elektriciteitsdraden in huis niet te warm kunnen worden. Wanneer dit niet door stoppen zou worden gedaan, kan eenvoudigweg oververhitting plaats vinden met brand tot gevolg. Vroeger waren de stoppen vaak maar eenmalig te gebruiken. Wanneer stoppen doorgeslagen zijn, moest er een nieuwe stop ingedraaid worden. Tegenwoordig is veelal sprake van automaten, die gemakkelijk weer te activeren zijn. Het is hierdoor overigens zeer aantrekkelijk om de automaten weer in te schakelen nadat deze zijn doorgeslagen, maar daarmee wordt de beschermende werking van stoppen teniet gedaan. Hierdoor omzeilt u als het ware de beveiliging met gevaarlijke consequenties tot gevolg.
Wat nu?
Een stop kan doorslaan vanwege kortsluiting. Het is in dat geval van belang dat u achterhaalt welk apparaat defect is. Wanneer u weet welk apparaat dit is, kunt u dit apparaat loskoppelen door de stekker uit het stopcontact te halen. Vervolgens vervangt u in de meterkast de stop, of in het geval van een automaat schakelt u deze weer in, en het probleem zou nu opgelost moeten zijn. Wanneer de stroom er direct weer af gaat, is er iets anders aan de hand. Het kan zijn dat er nog een apparaat defect is, maar het kan ook zijn dat sprake is van overbelasting en er geen apparaat defect is.
Overbelasting
Overbelasting is een veel voorkomende oorzaak van stroomuitval binnenshuis. Wanneer te veel apparaten op dezelfde groep zijn aangesloten en tegelijk worden gebruikt, kan het gebeuren dat op hetzelfde moment te veel stroom wordt afgenomen. Er wordt dan meer stroom gebruikt dan de zekering aan kan. De stop vliegt er dan uit. U kunt dit probleem oplossen door minder apparaten gelijktijdig te gebruiken, of door een extra groep te laten aanleggen door een ervaren elektricien.