Hieronder staan de meest voorkomende vragen aan onze elektriciens uit Lelystad. Door op het plusje te drukken wordt het antwoord duidelijk. Mochten er naast de onderstaande vragen nog andere vragen zijn dan horen wij het uiteraard graag! Wij hopen u op deze manier van zoveel mogelijk informatie te voorzien. Voor verdere vragen neem contact op!

Wat doet een elektricien precies?

Een elektricien doet eigenlijk alles wat ook maar enigszins met elektra te maken heeft. Dat klinkt vaag, dus daarom zullen we enkele voorbeelden geven. U kunt denken aan het vervangen van groepenkasten, het plaatsen van aanvullende groepen, het aansluiten van wandcontactdozen, en ga zo maar door. Een elektricien kan ook voor het onderhouden van elektra ingeschakeld worden. Ook bij de aanschaf van een nieuwe woning kan het verstandig zijn om een elektricien langs te laten komen om te controleren of de elektra voldoet aan de eisen van de tijd.

Wat te doen bij een stroomstoring?

Wanneer u een stroomstoring ontdekt, is het zaak om na te gaan wat voor stroomstoring er gaande is. We onderscheiden twee soorten stroomstoringen. Enerzijds is er de externe stroomstoring, anderzijds is er de interne stroomstoring.

Bij een externe stroomstoring ligt de oorzaak van de stroomstoring buitenshuis. Er kan een storing zijn bij de leverancier, een kabel zijn geraakt bij graafwerkzaamheden of brand in een elektriciteitskastje zijn. U kunt nu het beste het nationale storingsnummer bellen op 0800 9009 en verder afwachten.

Bij een interne stroomstoring ligt de oorzaak binnenshuis. Er heeft kortsluiting plaatsgevonden, een groep is overbelast of er is sprake van een lekkage. U doet er nu verstandig aan om een elektricien in te schakelen.

Wat is het verschil tussen een externe en interne stroomstoring?

Wanneer we het hebben over stroomstoringen, kunnen en grofweg twee soorten storingen plaatsvinden. Enerzijds is er de interne stroomstoring, anderzijds is er de externe stroomstoring. We spreken van een externe stroomstoring wanneer u hier geen invloed op hebt. U kent wellicht de verhalen waarbij bij graafwerkzaamheden een kabel wordt geraakt en de hele wijk zonder stroom komt te zitten.

Bij een interne stroomstoring hebt u zelf wel invloed op de storing. Dat wil niet zeggen dat de storing door uw toedoen is veroorzaakt. Het kan gaan om kortsluiting in een apparaat, ondeskundige aanleg van elektra, waterlekkage, overbelasting van de groepen, en ga zo maar door.

Wat is de functie van een aardlekschakelaar?

Sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw is het verplicht om bij nieuwe woningen en renovaties een aardlekschakelaar te installeren. Maar waarom is een aardlekschakelaar eigenlijk verplicht? Een aardlekschakelaar houdt continu in de gaten of er geen stroom weglekt. Stroom kan bijvoorbeeld weglekken wanneer er kortsluiting plaatsvindt. In die gevallen zal de aardlekschakelaar binnen enkele milliseconden de stroom uitschakelen zodat er geen brand kan ontstaan. Het is van belang dat de aardlekschakelaar van tijd tot tijd op de werking wordt gecontroleerd.

Wat te doen als de contactdoos nat is geworden?

Een contactdoos is een ander woord voor een stopcontact. Het stopcontact mag in principe niet nat worden. Het nat worden van een stopcontact kan voor twee nare gevolgen zorgen. Water kan ervoor zorgen dat de plus- en mindraden met elkaar in contact komen, met kortsluiting tot gevolg. Normaliter kan hierdoor zelfs brand ontstaan, maar gelukkig zijn woningen tegenwoordig voorzien van een aardlekschakelaar waardoor dat risico kleiner (maar niet nul!) is geworden.

Een ander probleem is dat de contacten kunnen gaan corroderen (roesten) waardoor op langere termijn kortsluiting of defecten kunnen ontstaan.

Laat een contactdoos goed drogen alvorens u deze weer gebruikt. Indien de contactdoos erg nat is geworden, doet u er goed aan deze te vervangen of een elektricien de contactdoos na te laten kijken.

Kan ik mijn stopcontact schoonmaken?

Een stopcontact kan met grote zorg schoongemaakt worden. Let hierbij heel goed op dat er geen vocht in de gaten komt. Dit vocht kan nauwelijks meer weg en kan voor kortsluiting en brand zorgen.

U kunt het stopcontact het beste met een licht vochtige doek schoonmaken nadat u de stroom hebt afgeschakeld. Vaak zijn de stopcontacten gemaakt van glad materiaal, waardoor ze zonder schoonmaakmiddelen te reinigen zijn. Zorg dat er onder geen beding vocht in het stopcontact terecht komt.

Wat zijn de verschillende meters?

Wanneer u de meterkast open doet, zult u zien dat er verschillende meters te vinden zijn. Maar welke meter is nu precies voor wat?

Allereerst zult u een meter zien met een grote schijf eronder. Dit is de elektrameter die meet hoeveel elektriciteit er gebruikt wordt. Tegenwoordig kan de meter digitaal zijn en is de meter te herkennen aan de letters “kW h” die er doorgaans op zullen staan: de afkorting voor kilowatt uur.

Een watermeter is vaak enigszins rond en haaks op de waterleiding bevestigd. Vaak is de blauwe kleur hier terug te vinden. U herkent de meter doorgaans door de meeteenheid “m3” die voor kubieke meters staat.

De gasmeter is vaak een stuk groter dan de watermeter en beige van kleur. Ook hier zult u de afkorting “m3” terugvinden. Ook staat er doorgaans nog een druk in bar op de meter.

Hoe voorkom ik kortsluiting bij mijn huishoudelijke apparaten?

Het is sterk aan te raden om zoveel als mogelijk kortsluiting te voorkomen. Tegenwoordig heeft vrijwel elke woning (maar niet allemaal!) een aardlekschakelaar, waardoor het risico op brand bij kortsluiting sterk is verminderd. Helaas is kortsluiting lang niet altijd te voorkomen. U kunt kortsluiting zo goed mogelijk voorkomen door oude apparaten niet zonder meer in te schakelen, maar eerst na te (laten) kijken. Ook wanneer apparaten onder het stof zitten of eerder al elektrische mankementen vertoonden, doet u er goed aan om de apparaten niet langer te gebruiken. De apparaten kunnen door ophoping van stof voor kortsluiting zorgen.

Kan ik energie besparen met bepaalde lampen?

Het voornaamste doel van lampen is dat een ruimte verlichten. Daarnaast moeten ze er leuk uit zien en betaalbaar zijn. Wat ze vooral niet moeten doen, is warmte genereren. Toch doen sommige lampen dat. Vooral de ouderwetse gloeilampen zorgden voor erg veel warmte. In de winter kan dat een gunstig bijeffect zijn, maar vooral in zomerse tijden is dat ongewenst. Bovendien geeft een centrale verwarming veel meer warmte af.

De warmte moet echter wel opgewekt worden en daarom gebruiken gloeilampen meer energie dan lampen die nauwelijks warmte afgeven, zoals led lampen. Ook halogeenlampen zijn beruchte warmte afgevers en slurpen dus onnodig veel energie. Tegenwoordig zijn LED lampen de meest zuinige lampen die op de markt verkrijgbaar zijn.

Wat is het nadeel van een lange verlengsnoer?

Een verlengsnoer kan niet eindeloos verlengd worden. Hoe verder de energie moet reizen, hoe lager het voltage wordt. Mede om die reden heeft de stroom in hoogspanningskabels ook zo’n hoog voltage. Hoe lang het verlengsnoer kan zijn, hangt af van de belasting. Voor een stofzuiger van 1500 Watt kan het verlengsnoer maximaal een meter of 30 zijn, maar een gloeilamp van 100 Watt doet het nog bij 450 meter.

Let dus op dat het verlengsnoer niet te lang wordt. Zeker niet bij zwaardere apparaten.

Call Now Button