Indien u thuis weleens de situatie ervaart dat op het moment dat u de verlichting aanzet de stoppen in de meterkast doorslaan, dan is er sprake van overbelasting van de groep waarop de verlichting is aangesloten. Moderne woningen hebben overigens tegenwoordig groepenkasten die niet meer voorzien zijn van stoppen, maar automaten. De term doorslaan van stoppen wordt echter door de meeste mensen nog steeds gebruikt. Als dit gebeurt dan loopt er te veel stroom door de groep. Het uitschakelen van de stroomvoorziening is een maatregelen om de veiligheid te waarborgen. Overbelasting verlichting is zeer vervelend. De situatie kan zich vanwege verschillende oorzaken voordoen. De volgende tips stellen u in staat overbelasting van verlichting te voorkomen.

Verlichting op defecten controleren

Een veel voorkomende oorzaak van overbelasting van verlichting is een defect in het netwerk van onderdelen die zorgen voor licht in uw woning. Dit is ook de reden dat het uitvallen van de stroom in oude woningen vaker voorkomt dan in nieuwe. Het kan namelijk zijn dat een elektriciteitsdraad, die naar de lamp toeloopt, beschadigd is geraakt en kortsluiting maakt. Ook kan het zijn dat de fitting defect is waar de lamp ingedraaid wordt. Vocht is ook vaak een boosdoener in deze situaties. Het zijn defecten die u moet uitsluiten als er regelmatig sprake is van overbelasting bij het aanschakelen van verlichting. Omdat maar weinig mensen verstand hebben van elektriciteitsnetwerken, kunt u het beste een elektricien inschakelen om de te zoeken naar defecten die overbelasting verlichting kunnen veroorzaken.

Overbelasting op groep voorkomen

Waar u misschien niet meteen aan denkt is dat overbelasting op een groep ook door andere elektrische apparaten op het netwerk veroorzaakt kunnen worden. Die ene lamp die u inschakelt kan net dat kleine beetje meer ampère zijn die uiteindelijk voor het te veel aan stroom en de overbelasting zorgt. Bedenk daarom ook bij overbelasting verlichting of u misschien een nieuwe elektrisch toepassing bent gaan gebruiken op het moment dat de problemen zich voor het eerst voordeden. Dit is vaak een apparaat met een groot stroomverbruik. Doordat te veel apparaten op een groep zijn aangesloten zorgt dit voor overbelasting als deze allemaal worden aangezet. Het aanschakelen van de verlichting zorgt dan uiteindelijk wel voor het doorslaan van de groepenkast, maar het apparaat met de grootste stroombehoefte op een andere groep aansluiten is de makkelijkste oplossing. U kunt ook overwegen om een elektricien een nieuwe groep aan te laten leggen.

Call Now Button