De meterkast binnen een woning is standaard van een hoofdzekering voorzien. Met een hoofdzekering neemt de kans op gevaarlijke situaties in huis af! Als de aangevoerde stroom te krachtig is, ligt een kortsluiting op de loer. Bijvoorbeeld door het doorbranden van elektriciteitskabels tussen uw muren. In zo’n geval springt de hoofdzekering uit de meterkast, waardoor de stroom niet langer actief zal zijn. Op deze manier voorkomt u niet alleen een kortsluiting, maar bijvoorbeeld ook een brand. Een brand kan het gevolg zijn van een kortsluiting. In dit artikel vertellen onze elektriciens u meer over de werking van een hoofdzekering. Wat zijn de verschillen tussen hoofdzekeringen? Hoe zijn de hoofdzekeringen aangesloten? Hoe kunt u veilig wonen met een hoofdzekering in de meterkast? Enzovoorts.

Een hoofdzekering zit gekoppeld aan groepen

Een woning wordt vaak verdeeld in verschillende sectoren, ook wel groepen genoemd. Op deze groepen kunnen vervolgens elektrische apparaten worden aangesloten. Als een elektrisch apparaat te veel stroom vergt raakt de groep overbelast en zal de stop uit de meterkast springen. Via de hoofdzekering komt stroom uw woning binnen. Vervolgens wordt stroom doorgevoerd naar deze groepen in huis. Het is niet ongebruikelijk dat een woning over meerdere hoofdzekeringen beschikt. Standaard hebben deze hoofdzekeringen een aansluitwaarde van 25 A. Er zijn echter ook hoofdzekeringen met een hogere aansluitwaarde.

Verschillen bij de aansluitwaarden van hoofdzekeringen

Zoals reeds beschreven werd, kan een hoofdzekering een aansluitwaarde van 25 A of hoger hebben. Het komt bijvoorbeeld ook voor dat er hoofdzekeringen met een aansluitwaarde van 35 A, 50 A, 63 A of zelfs 80 A worden gebruikt. Dit hangt samen met de elektrische apparaten die u aan wilt kunnen sluiten. Denk bijvoorbeeld aan een elektrisch kooktoestel, een jacuzzi, enzovoorts. Dergelijke apparaten vergen een groot vermogen, waardoor een aansluitwaarde van 25 A vaak niet voldoende is. Welke aansluitwaarde het beste bij uw situatie past is van verschillende factoren afhankelijk. Onze elektriciens kunnen u hierover adviseren.

Gebruik van een hoofdzekering van groter dan 80 A

Het gebruik van hoofdzekeringen met een aansluitwaarde van 80 A of hoger komt voornamelijk voor binnen fabriekspanden. Fabrieken moeten krachtig stroom hebben, om hun machines te kunnen laten draaien. Het zou zeer vervelend zijn, als de machines voortdurend uitvallen. Bij het gebruik van krachtstroom wordt een hoofdzekering met een aansluitwaarde van 80 A of hoger ingezet.

Bij het laten aansluiten van een nieuwe hoofdzekering is het raadzaam om vooraf advies in te winnen. Dit advies wordt u geboden door onze elektriciens.

 

 

Call Now Button