Wilt u een laadpaal voor uw elektrische auto bij uw huis? En wilt u deze laadpaal laten aansluiten in de meterkast? Dat kan, echter moet de meterkast dan wel aan een paar punten voldoen. Het is handig als u eerst een check doet of de meterkast voldoet aan de eisen om de laadpaal aan te sluiten. Is dit zo? Dan moet u vervolgens het installatiewerk laten uitvoeren door een erkende monteur. Als uw meterkast nog niet voldoet aan de eisen kunt u eerst een elektricien inschakelen om de meterkast aan te passen. Lees hier waar u aan moet denken.

Welke faselader heeft u nodig? laadpaal aansluiten meterkast

Elektrische auto’s hebben een 1-faselader of een 3-faselader. Bij de laatste is het zo dat de accu van uw auto sneller geladen kan worden. Als u een 1-fase aansluiting heeft in de meterkast staat er het volgende op de kWh-meter: 220/230V. Als u een 3-fase aansluiting heeft staat er op de kWh-meter: 3×220/230V of 380/400V. Wanneer u het niet zeker weet is het handig om contact op te nemen met de energieleverancier. Het is namelijk belangrijk om dit te weten voordat u uw laadpaal kunt aansluiten in de meterkast.

Zorg voor een aparte stroomgroep voor uw laadpaal

Als u een laadpaal wilt dan heeft een aparte stroomgroep in de meterkast nodig. U weet dan zeker dat uw laadpaal altijd werkt. Zelfs als u in huis een stroomstoring heeft. Ook voorkomt u dat de laadpaal andere elektrische apparaten die u op dezelfde groep heeft aangesloten niet in de weg zit. U zorgt er met een aparte stroomgroep voor dat de meterkast niet overbelast raakt. Heeft u een 1-fase aansluiting in de meterkast en heeft u een auto aangeschaft die een 3-fase aansluiting heeft dan is het handig om uw meterkast te laten aanpassen.

Kies voor een vakman bij de installatie

U kunt een bedrijf inhuren die het aanpassen van de meterkast voor u kan realiseren. Een elektricien kan uw meterkast voorbereiden en zij stellen het laadpunt in op 1-fase. Daarna neemt u contact op met de netbeheerder die de meterkast kan verzwaren naar 3-fase. Daarna komt het bedrijf nog een keer langs en kunnen zijn het laadpunt voor u instellen op een 3-fase  aansluiting. De kosten die de netwerkbeheerder rekent om de meterkast te verzwaren ligt rond de driehonderd euro. Hou er rekening mee dat uw vastrecht hoger is met een 3-fase naar een krachtstroom aansluiting.

Call Now Button