Woont u in een verouderde woning? Dan is de kans aanwezig dat u een stoppenkast heeft. Bent u onlangs in een nieuwbouwwoning getrokken? Dan beschikt u waarschijnlijk over een groepenkast. Beide kasten worden in Nederland nog gebruikt. Stoppenkasten komen echter steeds minder voor. Wanneer een stoppenkast vervangen wordt, komt hier vaak een groepenkast voor terug. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen een groepenkast en stoppenkast?

Het eerste aanzicht

Een groepenkast en stoppenkast lijken veel op elkaar. Zo hebben ze ongeveer dezelfde functie. Er zijn echter ook behoorlijk wat verschillen. Dit valt direct al op bij het eerste aanzicht. Een stoppenkast bestaat namelijk grotendeels uit ronde stoppen. Deze zijn vaak wit van kleur. Een groepenkast bestaat doorgaans uit verschillende automaten. Bij een groepenkast is de stroom met behulp van een schakelaar uit te schakelen. Bij een stoppenkast moet dit met de stoppen.

De veiligheid

Het grootste verschil tussen een groepenkast en stoppenkast is de veiligheid. Zo is een groepenkast bijvoorbeeld veel veiliger dan een stoppenkast. De kans op brand als gevolg van kortsluiting is bij een groepenkast kleiner dan bij een stoppenkast. Een stoppenkast biedt doorgaans ook voldoende bescherming, maar een groepenkast is net wat veiliger.

Stroom inschakelen

Is de stroom in uw woning als gevolg van kortsluiting uitgevallen? Dan gaat het inschakelen een stuk makkelijker bij een groepenkast dan bij een stoppenkast. Bij een groepenkast is het namelijk alleen een kwestie van het omzetten van de schakelaar. Bij een stoppenkast moet u de stop vervangen. Waarom? Omdat de zekering is doorgesmolten. Hierdoor is de stop niet meer bruikbaar.

Stoppenkast vervangen

Heeft u nog een stoppenkast en wilt u een groepenkast? Laat het vervangen dan over aan een erkende elektricien. Op deze manier weet u zeker dat de installatie juist vervangen wordt. Hij kan uw stoppenkast verwijderen en een groepenkast plaatsen. Alles wordt goed aangesloten, waardoor gevaarlijke situaties nagenoeg uitgesloten worden.

Call Now Button