Krachtstroom: veel mensen denken dat dit alleen in bedrijven en fabrieken gebruikt wordt. Dit is echter niet het geval. Tegenwoordig worden steeds meer woningen ook voorzien van een zogeheten krachtstroomaansluiting. Sommige apparaten, zoals een inductiekookplaat en een sauna, vragen veel meer stroom dan bijvoorbeeld een koffiezetapparaat of een televisie. Apparaten die werken met krachtstroom, zijn voorzien van een speciale stekker. Om de apparaten te kunnen gebruiken, moet er dus ook een speciaal stopcontact geplaatst worden. Daarnaast moet de elektrische installatie voorzien worden van een speciale ‘krachtstroomgroep’.

Wat is krachtstroom precies?

Krachtstroom is in grote lijnen hetzelfde als ‘gewone’ stroom. Het enige verschil zit hem in de spanningssterkte. Stopcontacten in huizen hebben doorgaans een spanning van 230 volt. Apparaten die werken op krachtstroom, hebben hier niet voldoende aan. Deze apparaten moeten doorgaans gevoed worden met 380 of zelfs 400 volt. Dit verschil in sterkte wordt veroorzaakt door de fases. Bij stopcontacten met een spanning van 230 volt wordt de stroom geleverd via twee draden. Bij krachtstroom zijn dit er vier.

Waar wordt krachtstroom voor gebruikt?

Zoals je kon lezen, gebruiken we krachtstroom voornamelijk om ‘zware’ elektrische apparaten te kunnen gebruiken. Zo werken machines in fabrieken en apparaten in grote bedrijven vaak met behulp van krachtstroom. Voor in huis komen er echter ook steeds meer krachtstroomapparaten. Zo is bijvoorbeeld koken op inductie populair. Door de hoge stroomtoevoer, ontstaat een magnetisch veld. Het koken gaat zo een stuk sneller. Dit is echter alleen mogelijk wanneer er een krachtstroomaansluiting aanwezig is.

Krachtstroom in oude huizen

Nieuwbouwwoningen worden tegenwoordig vaak standaard voorzien van een 3-fasen aansluiting in de meterkast. Op deze manier is er al een aansluiting voor krachtstroom aanwezig en hoeft er later niet nogmaals verbouwd te worden. In veel oudere huizen is een dergelijke aansluiting nog niet aanwezig. Woon jij in een verouderd huis en wil je toch krachtstroom kunnen gebruiken? Dan moet er eerst een aansluiting worden aangelegd in je meterkast. Tevens moeten er speciale stopcontacten geplaatst worden.

Hoe krijg je krachtstroom?

Is er in jouw woning nog geen krachtstroomaansluiting aanwezig? Dan kun je deze alsnog aan laten leggen. Doe dit niet zelf, want dan is de kans groot dat de krachtstroom verkeerd wordt aangesloten. Schakel daarom een elektricien in voor het aanleggen van krachtstroom. Een elektricien weet namelijk precies hoe hij krachtstroom aan moet leggen in jouw woning. Hierdoor ben jij verzekerd van een veilige aansluiting. Zo worden gevaarlijke situaties uitgesloten en kun jij straks zonder problemen krachtstroomapparaten gebruiken.

Call Now Button