Inductie; we hebben er allemaal wel eens wat over gehoord. Wellicht kennen we iemand die er mee kookt, maar we hebben doorgaans geen flauw idee hoe het precies werkt. Daarom zochten we iemand die wat meer over inductie kan vertellen. Een echte vakman, en dus kwamen we bij een elektricien uit. Een elektricien doet namelijk veel meer dan alleen stroomkabels door de muren trekken. Een elektricien legt ook hotelschakelingen aan, kan verlichting van sensoren voorzien, kan een groepenkast uitbreiden, en ga zo maar door. Vandaag vertelt de elektricien dus iets over inductie.

Inductie werkt als volgt

Inductie is een bijzondere techniek waarbij de pan wordt opgewarmd door middel van de inductiekookplaat. In de inductiekookplaat bevindt zich een speciale techniek waarbij als het ware een soort wervelstorm van energie opstijgt en zo de pan in trekt. Doordat de bodem van de pan magnetisch materiaal bevat en de weerstand hiervan hoog is, ontstaat er energie en wordt de pan verwarmd.

Het koken met inductie is daardoor erg efficiënt; er gaat nauwelijks energie verloren. Ook is een inductiekookplaat heel eenvoudig schoon te houden, doordat zich geen obstakels bevinden op de inductiekookplaat – iets wat bijvoorbeeld met een gasfornuis wel het geval is. Daarnaast is een inductiekookplaat snel afgekoeld waardoor het zeer kind vriendelijk is!